Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2012 09:47 - "В големия бизнес влизаш с взлом, ум или зестра."
Автор: hopfen Категория: История   
Прочетен: 3480 Коментари: 6 Гласове:
23

Последна промяна: 01.10.2013 09:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

 

Колко малко са истинските българи, които ще предпочетат пред всичко на този свят, добруването на своя народ, които пред пост, власт и пари ще предпочитат България и винаги ще работят за нейното бъдеще и просперитет!  Колко ще напуснат поста си като подпредседател на народното събрание и ще заминат да се сражават за родината си.
Един от хората опитал се да спре нахлуването на "Червената армия" в България, много преди това също  да спре и писъедияването на Родината ни към Тристранния пакт-между Германия, Италия и Япония от 27 септември 1940 г. Един от малкото радетели за пълен неутралитет отностно нашата външна политика.
На този ден -15 май, се навършват 58 години от неговата смърт в Пазарджишкия затвор.
Малко преди да си отиде от този свят той завършва своето последно писмо с думите:

"Искам да вдъхна във вашите сърца вяра и енергия, защото в днешно време нашия народ се нуждае много от тези две неща" ...тогава преди 58г.
......и особено сега!

Атанас Димитров Буров
         ( 1875-1954 )
...........................
4 януари 1945 г. Народният съд под председателството на Богдан Шулев.

-Подсъдимият Атанас Буров! Признавате ли се за виновен ?

- Да, признавам се. ( В това да не обвързва България със Съветския съюз и  преди това с Гервания, това е вината на Атанас Буров- добавката е от мен)

 Ето една малка част от "процеса" срещу него:
Въпрос:

 

 

- Дали цар Борис се е съветвал по политика - по влизането в Тристранния пакт примерно, с всички министри?

 

 

По отношение на царя Буров е рязък:

 

 

- Доколкото познаваме покойния цар, всички хора бяха за него оръдия, много и от министрите му. Той се преструваше, че слуша, че взема съвети. Но фактически доста зле третираше министрите. И едва ли по големите въпроси е чакал да чуе мнение от придворните хора, които го обкръжаваха и бяха инструменти в ръцете му. Аз бих обрисувал портрета на покойния цар, защото съм бил 6 пъти министър при него. Често пъти съм имал аудиенции - скрити, през задните врати, с царя, когато съм настоявал да бъда приет. Той беше един човек неглупав, но извънредно нервен, извънредно малодушен, извънредно фалшив, смазан от един баща тиранин в неговото детинство и младост, изгубил инициатива, дори лично, винаги лавиращ по средни пътища, така че отговорностите да паднат върху други. Без една ясно очертана волева политика, която да наложи.

 

 

Буров продължава от подсъдимата скамейка  да разказва:

 

 

- Първият разговор, който имах аз с царя, след като започна войната, беше да пледирам пред него България да си запази абсолютно наутралитета. Дадох му аргументи от историята, от миналите войни, от съдбата на България, от нейната слабост. Царят беше напълно съгласен с мен, повтаряше: “Да, доволен съм, че така смятате. Така мисля и аз. Бъдете спокоен, България ще остане вън от войната.” Обаче щом се почнаха първите успехи на германците, особено във Франция, всякакъв контакт между мене и царя изчезна... И се подписа Тристранния пакт.

 

 

- Дали цар Борис е бил спечелен предварително от германофилите? Дали е получавал директиви отнякъде? - интересува се Народният съд.

 

 

Подсъдимият Буров е наясно и с това:

 

 

- Моето впечатление е, че при неговото малодушие царят предварително не беше спечелен. Когато е видял успехите на германците, у него е станал един обрат, който стана у много българи впрочем, които решиха, че войната е предрешена в полза на Германия. И се появи стремежът да не изтървем трена! Ние три пъти правехме катастрофи от страх да не изтървем трена. Царят не беше толкова много умен, че да може исторически да прецени изхода от една световна катастрофа, която няма да се свърши с отделни победи в сражения. И да разбере, че това е война за намиране на светове, в която волята към свобода и възвишен живот ще доминира и ще решава. И че човечеството е доста напреднало, за да се подчини на хегемонията на една раса, която се смята за богоизбрана.

 

 

****

Народният съд праща Буров в килия за 1 година. Като излиза навън, той се присъединява към опозицията срещу комуническото правителство. През 1947 г. публично се обявява против смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков, за което е интерниран в Дряново. Понеже така не успяват да му затворят устата, пращат го край Дулово в концентрационен лагер. През 1950 г. отново го арестуват и този път го лишават за цели 20г. от свобода. Умира в Пазарджишкия затвор на 15 май 1954 г., когато е 80-годишен, с изгубено зад решетките здраве, но със запазен забележителен ум.
Присъдата е отменена с Решение № 172 на Върховния съд 1996г.

Единствения биограф на Буров, който пряко е общувал с него е
Михаил Топалов , ето част от неговите спомени:
"- Буров беше изключително умен човек, гениален. Много обичаше България. Познавах го, знаете за книгата ми “Срещи с Буров”, която всъщност представлява стенографски запис на разговорите ми с този велик българин. С него се запознахме след 9 септември 1944 г., когато беше арестуван."
На въпроса:
Защо според вас комунистите не са се възползвали от ума и познанията му, а са го изселили, пратили са го в затвора?
"-Мойто момиче, той, като чуеше думата комунист, му настръхваха косите. За него те бяха морални изроди. “Вие, комунистите, живеете с илюзии и си въобразявате, че ще преобразите света, глупости”, така ми казваше. "
"-Често ми повтаряше: “Момче, запомни от мен, българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите, не и на тези, които стоят над него.Според него българинът има три слабости - първата е семейството, после земята и на трето място учението. Буров все ми повтаряше, че българинът не е научен да плаща за своите удоволствия. Гледа да мине гратис, а така не дават никъде. Много обичаше и уважаваше Яворов - за него той беше гениален поет, от световна величина.
....................................
- Буров смяташе, че няма демокрация, където няма пари, където няма колонии. Светът се управлява открай време или със сурова диктатура, или с демагогска демокрация. Според него светът се движи не от политиците, а от парите. Той сравняваше политиците с щурмани на параходи. За да се движи параходът, трябват вятър, бензин - а такива са парите.
........................................
За него угодничеството и нагаждачеството са като че ли най-ярките национални черти на българската интелигенция.
Според Буров в Англия умните хора отиват или в двореца, или в парламента. Тук в НС отиват само профаните. Нашата интелигенция е бедна и ужасно зависима от властта. Тъжно е."

18+
Тук по -долу интервюто с Буров е 1:1 (Нецензурно, но нарочно го оставих, за което се извинявам..)
- Господин Буров, Вие познавате световната история и политика...
- Да речем.
- Обиколили сте целия свят...
- Истина е.
- Учили сте и сте живели във Франция, Швейцария, Германия...
- И в България.
- Кое според Вас е най-ценното качество на един народ? Това което вие уважавате най-много.
- Труден въпрос, господин Памукчиев. Много труден. Аз мисля, че най-ценното качеството на един народ е любовта му към отечеството. Не скромността. Не честността. Не и трудолюбието. Защото се доказа, че най-трудолюбивите народи най-често стават плячка на негодниците, като асирийците и немците. Последната война го доказа. Аз живеех с мисълта до вчера - до май 1940 година, че на света има три страни, само три страни, които са готови да умрат, да загинат, но да не превият врат и коляно пред противника си, пред своя враг.
- И кои бяха те?
- Русия, Англия и Франция. Обаче като видях, че Франция преви врат и коляно пред немеца, загубих тази вяра в нея. За мене французинът не е това, което съм си го представял. Само Русия и Англия са двете страни на света, които са готови да умрат, да загинат, но да не позволят врага да се гаври с тях. Защото с победения винаги се гаврят. Ебат му жената, изнасилват му децата - той мига и мълчи. Душат го, бесят го, колят го - той пак мълчи. Изземват му всичко, дори децата - той пак мълчи. Няма нищо по страшно от това, да те победят. Само Русия и Англия не позволиха на Хитлер да се гаври с тях. И затуй аз най много уважавам тези два народа. И ценя най-високо това тяхно качество - родолюбието, гордостта на нацията. Нация без гордост не е нация. Никой друг народ, освен английския и руския, не застана пред немеца и не му стовари юмрука си в зурлата. Само тези два народа казаха "Стой. До тук" И му превиха врата. Казвате трудолюбието...Какво е трудолюбието? Глад, страх от утрешния ден, жажда за пари - това са пружините, това са моторите, които тласкат шайбата на трудолюбието. Не е вътрешна потребност. Казват, че българския народ бил трудолюбив. Народ който има по календар 169 черковни и официални празници, не е трудолюбив. Черквата в България, колкото и добро да е направила, разврати тоя хубав наш народ, направи го хайлазин... Тя му еба майката. Тя го накара да празнува мишин ден, бабин ден, Зарезан, Свети Силвестър - и все не се работи. Все се пие и се почива. Тя впиянчи тоз хубав наш народ и го направи дембелин, хайлазин.
...
Човек не е гладен за хляб. Човек е гладен за блага дума, господин Памукчиев. Това ще го разберете когато станете на 60-70 години. Сега вие младите не разбирате нищо. Дай ви пари, дай ви жени, дай ви слава, дай ви илюзии. И това ви стига. Вие живеете с илюзии, вие , комунистите. Вие си въобразявате, че ще преобразите света. Глупости.
Този свят не се преобразява лесно. Той се разорява, унищожава. Изгаря се, но не се преобразява.
Додето свят светува ще има бедни и богати. Управници и управлявани - насилници и мисионери на милосърдието. Каиновци и Авеловци. "

Ето някои "крилати" фрази на Атанас Буров пренесени във времето:

"Да се печелят пари се отдава на хора, които са добре образовани и възпитани, защото е нужно не само да печелиш пари, но и да знаеш как да ги употребяваш."

"Никой не бива да ходи на тоя свят унил и отпуснат. Целият ни живот е напрежение, устрем напред, една безкрайна верига от грижи, борби и тревоги. И великите хора също са имали своите велики трагедии, но не са ги показвали пред очите на хората..."

"Казват, че българския народ бил трудолюбив. Народ който има по календар 169 черковни и официални празници, не е трудолюбив."

"Аз не съм песимист. Аз съм дълбоко убеден, че каузата на България не е загубена и бих желал да вдъхна във вас същата вяра, да повдигна вашите сърца, да ви дам малко от моя оптимизъм, защото оптимизмът е извор на вяра и енергия, а българският народ има нужда в днешния момент от едното и от другото, за да търпи, да се надява и да действува..."
Атанас Буров





Гласувай:
23



1. lyubomircholakov - Времената въобще не са се променили.
15.05.2012 10:23
А. Буров: "Светът се управлява открай време или със сурова диктатура, или с демагогска демокрация."
цитирай
2. ka4ak - В кратуните ни как се влиза?!!!
15.05.2012 14:13
Поздрави!:)))
цитирай
3. soueerouseliteratura - "Ние трябва да бъдем европ...
15.05.2012 16:00
"Ние трябва да бъдем европейци, ако чувстваме, че имаме нужда от Европа. Ако смятаме, че сме всесилни, че можем да ритнем, тъй как да кажа, тази помощ, че можем сами да разрешим тази проблема — тогаз можем да бъдем каквито щем — и азиатци, и балканци, и т.н. Но едва ли има двама свестни хора в България да си правят илюзия, че ние можем със свои собствени сили да разрешим някоя проблема. Която и да било от нашите проблеми ще се разреши чрез съгласието на европейските държави. Но за да спечелим тяхното съгласие, ние трябва да държим сметка за психологията на тези народи. Ние трябва пред тяхната съвест да бъдем прави и за това всичко онова, което ни излага пред тях, трябва старателно да го избягваме."

Атанас Буров

Съвсем непреходно и актуално...
:) Ябълков цвят
цитирай
4. hopfen - @ lyubomircholakov
15.05.2012 17:18
lyubomircholakov написа:
А. Буров: "Светът се управлява открай време или със сурова диктатура, или с демагогска демокрация."

Такава е суровата действителност, а хомота си е един и същ:)
Наздраве!
цитирай
5. hopfen - @ ka4ak
15.05.2012 17:21
ka4ak написа:
Поздрави!:)))

Чужд акъл в чужда глава не стои, камо ли в кратуна!
Наздраве!
цитирай
6. hopfen - @ soueerouseliteratura
15.05.2012 17:23
soueerouseliteratura написа:
"Ние трябва да бъдем европейци, ако чувстваме, че имаме нужда от Европа. Ако смятаме, че сме всесилни, че можем да ритнем, тъй как да кажа, тази помощ, че можем сами да разрешим тази проблема — тогаз можем да бъдем каквито щем — и азиатци, и балканци, и т.н. Но едва ли има двама свестни хора в България да си правят илюзия, че ние можем със свои собствени сили да разрешим някоя проблема. Която и да било от нашите проблеми ще се разреши чрез съгласието на европейските държави. Но за да спечелим тяхното съгласие, ние трябва да държим сметка за психологията на тези народи. Ние трябва пред тяхната съвест да бъдем прави и за това всичко онова, което ни излага пред тях, трябва старателно да го избягваме."

Атанас Буров

Съвсем непреходно и актуално...
:) Ябълков цвят

Е па у европата сме сега, а да видим:)
Наздраве!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hopfen
Категория: Хоби
Прочетен: 620885
Постинги: 94
Коментари: 1551
Гласове: 6801
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930